Arini ni rina nk post resepi karipap yg kulitnya rapuh dr pagi hgga petang... sbnrnya rina pun baru jer dpt resepi ni...cuba2 pastu menjadi lakkk... mmg sdp karipap ni bila buat cara camni... nak cuba? ini resepinya...
1000gm tpg gandum gaul ngan 350ml air biasa + garam hggga rata
pastu masuk margerin.. gaul hgga jd doh
Inti :
rebus kentang hingga empuk - toskan airnya
tumis bwg besar + bwg putih + cili blender sikit + serbuk kari + udang kering yg dblender halus - hingga naik bau
setelah itu..masuk kentang yg direbus td n daun sop dipotong kecil..gaul rata
...siappp
p/s : masak inti cr begini, inti akn jd kering, klu inti basah, akn menyebbkan karipap menganga bila digoreng
as salam kak..tumpang tnye klo nk bt 1/2 kg tepong je air msk 175ml je ke n margerin bpe byk nk letak..tq
ReplyDeletewsalam... margerin tu agak2 jer...dlm 2 sudu besar ker...bila tpg tu dah jadi doh, dh ok lah 2... Janji kita uli dgn air dulu, baru margerin... mmg jd sedap karipap ni...cubalah
ReplyDelete