Mexican Bun
Doh bun
480g tpg roti + 120g tpg gndum ( rina guna tpg gndum jer )
110g gula halus
10g garam
20g tpg susu
4 sudu teh yis
1 biji telur
300ml air sejuk
60gm mentega/shortening
Gaul smua bhn diatas kecuali shortening, uli hgga rata,
campurkan shortening, uli hgga elestik n lembut...
tutup adunan , biar naik 2 kali ganda ( (50~60 minit)
kmdn bahagikn adunan kpd 60gm, buat bulat2...buat hgga habis
ambil satu adunan n isi inti(margerin + gula- rina letak margerin jer)
letak dlam papercup, biar ia naik 2 kali ganda
Berhias atas Mexico
bahan A
60gm mentaga
50gm gula halus
secubit rasa garam
bahan B
1 biji telur
bahan C
80gm tpg
Putar A hgga sebati, campur B n putar hgga rata..kmdn tambah C, gaul hgga rata..boleh ltk coffee emulco / choc emulco utk perasa
paipkan diatas roti yg dh naik tadi...bakar pada suhu 190C di rak tgh ketuhar selama 12 ~ 15 minit,,,
sebelum bakar |
selepas bakar - kembang giler.. |
teruja x tgk ni....harum dgn bau coffee emulco + choc emulco |
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment