SELAMAT DATANG

jom jenguk2, intai2...

Followers

Wednesday 8 June 2011

GULAI KARI NANGKA + AYAM

Salam semua....rasa dh lama jg x makan lauk nangka niii....bukan apa...badan ni jenis yang berangin..klu makan nangka ni...angin semua kuar..hehehe..sabo je lahhh..Ini kira nangka jatuh dari langit ni...x plan pun nk masak lauk nangka arini..ank yang kecik skali tu bawa balik...dia petik nangka ni kt pokok.....kt umah jiran lak tuu...dia ingat nangka ni nangka masak...suka2 jer dia amik...apa2 pun jom layannnn...sedappp nii...





Bahan2nya

Nangka muda ( ikut kitalah nk byk mana yer )
( di rebus hingga betul2 empuk - pastu toskan airnya)

1/2 ekor Ayam
( dicuci bersih - potong kecil2 )

Bahan kisar/tumbuk :
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1 inch halia
2 sudu besar cili kisar

Penumis empat sekawan
santan 250gm
air asam jawa 1 cwn
rempah kari baba 3 sudu besar

Panaskan minyak dalam 1/2 cwn, tumis empat sekawan, pastu masuk daun kari, masuk      bahan kisar..masak hgga cili garing
Masuk air 1 cwn...biar menggelegak...masuk rempah kari..kacau...klu pekat,masuk lagi air satu cwn...masak hgga rempah betul2 masak n pecah minyak...lama2 lagi sedap..
Pastu masukkan ayam...biar ayam mereneh sekjp..
masuk air asam jawa...masuk santan, masuk garam n perasa..
masukkan juga nangka yang telah direbus tadi..biar menggelegak..klu kurang air bole tambah air / santan...
kmdn bolelah diangkat..

Hidangkan dgn nasi panas...

Tip : td rina dpt info kt FB..klu x nk bagi badan berangin makan ni..bila masak masukkan lada hitam /  daun pudina...insyaallah badan x berangin...

No comments:

Post a Comment